Translate

Tuesday, 20 May 2014

Kayu Gemunggal (Benefits / Khasiat)
Teras Gemunggal Asli
Terdapat 3 jenis gemunggal yang biasa ditemui...setiap satu nya berlainan dari sudut rupa, warna dan sebagainya. Gemunggal ini dipercayai mempunyai khasiatnya yang tersendiri...namun begitu harus diingat apapun jua ianya datang dari Allah....

Gemunggal / Kelor Kampung :
Urat-uratnya yang sangat indah seakan urat tangan manusia. Keratan rentas gelang uratnya bersambungan tidak putus dan halus seratnya. Ianya berwarna koko-coklat jika yang masih muda, dan kehitaman jika sudah tua. Warnanya juga akan berubah daripada koko-coklat kepada warna coklat-kemerahan dan seterusnya menjadi kehitaman sekiranya sentiasa digunapakai seperti dalam bentuk cincin, gelang tangan dan tasbih untuk berzikir. Jika direndam dalam air, herba daripada terasnya akan menyebabkan warna air berubah menjadi seperti warna air teh. Sekiranya direndam dalam tempoh yang lebih lama lagi, maka air tersebut akan berubah menjadi lebih pekat serta kelihatan seperti kebiru-hijauan. Air asahan akar pokoknya sedikit pedas dan hawa-hawa panas. 

Gemunggal / Kelor Bukit :
Susunan lapisan uratnya sederhana halus (warna koko/coklat) dan terdapat urat bercecuruk kasar (warna kelabu/putih). Kayunya hampir sama dengan Kayu Kokka yang tua. Air rendamannya tidak berwarna. Daun pokoknya lebih besar daripada jenis yang kampung. Kayunya sangat keras dan liat. Terdapat juga Teras Gemunggar/Kelor Bukit yang uratnya seperti jenis yang kampung.


Gemunggal / Kelor Pulau :
Keratan rentas gelang uratnya terdapat putus-putus, halus serat dan uratnya serta berwarna putih / cerah dan kemerahan muda/tua. Terasnya lebih ringan. Air rendamannya tidak berwarna. Umumnya, timbul jika direndam dalam air. Petua orang tua-tua menyebut “ Pokok ubat yang tumbuh di pulau kecil dikelilingi air laut adalah lebih berkhasiat daripada yang tumbuh di daratan luas ” Jika dibelah dengan parang/kapak, biasanya Teras Gemunggar / Kilo akan pecah dan serpih dengan tidak menentu, kerana uratnya yang berselirat dan berpusar tanpa ada satu pola yang tetap, walaupun hanya sepotong terasnya yang kecil. Gergaji paling sesuai digunakan jika ingin memotong Teras Gemunggar / Kilo . Ianya juga tidak sesuai dibentuk dengan mengisit menggunakan parang. Ketiga-tiga jenis Teras Gemunggar / Kelor berbeza dari segi urat, serat, berat, warna dan kekerasannya


Serba Sedikit Kegunaannya:

Kelebihan Teras Gemunggal memiliki khasiat semulajadi diantaranya kebal senjata,asid,benteng diri,penawar racun, penawar bagi gigitan serangga berbisa seperti ular, lipan, dan lain-lain. Selain ini teras gemunggal ini dikatakan mempunyai kuasa spiritual atau Aura yang mampu menghalang pemiliknya terkena sihir atau niat jahat seseorang kepada si pemakai dengan keizinan Allah.Teras Gemunggal boleh disimpan di dalam rumah sebagai pendinding daripada dimasuki pencuri, perompak, penyamun atau sesiapa sahaja bertujuan datang ke rumah dengan niat jahat. Kehebatan Teras Gemunggal ini dikatakan menjadi rebutan para datin-datin yang bimbang suami akan bermain kayu tiga. Ianya didakwa selain boleh menghalang ilmu hitam atau sihir terkena pada kita, malah ianya dapat menambahkan kasih sayang suami terhadap isteri. 

Kehebatan kayu gemunggal ini bukan sahaja menjadi buruan kaum lelaki, malah kaum wanita pun turut mencarinya. Ini disebabkan oleh kelebihan semulajadi kayu tersebut yang dapat membantu membantu kaum wanita bagi melembutkan hati lelaki. Khasiat kayu gemunggal ini baik untuk anak dara dan yang belum kahwin. Bagi kalangan isteri pula, ianya amat berguna sekali bagi menyejukkan hati suami. Lebih-lebih lagi sekiranya anda merupakan isteri kedua, ketiga atau keempat. Teras gemunggal ini, apabila dipakai pada tubuh badan seseorang mampu menjadi kebal dalam sekelip mata dan boleh mengelak daripada dikesan pihak musuh (sesuai untuk polis, tentera, pengawal keselamatan dan sesiapa sahaja yang memerlukannya). Teras gemunggal ini sekiranya dipakai ketika orang hendak menyusahkan kita, Insya Allah kita tidak akan terperdaya. Teras gemunggal sememangnya telah menjadi rebutan kalangan pengamal perubatan, bomoh-bomoh serta guru silat, juga ahli korporat sejak dahulu lagi disebabkan ianya memiliki pelbagai keistimewaan tersendiri. Pengunanya ramai di kalangan VIP terutamanya Dato-Dato yang memerlukan keselamatan diri. Ini kerana kayu gemunggal yang dibuat dalam bentuk permata cincin mempunyai ciri-ciri semulajadi kekebalan bagi sesiapa yang memakainya. 

Menawarkan racun dalam makanan:
sebelum makan atau minum, lalukan terasnya ke atas makanan atau minuman.

Menjauhkan dari terkena hikmat sihir:
terasnya dipakai menjadi permata cincin yang bersentuh dengan kulit.

Menjauhkan rumah dari gangguan hantu yang membawa penyakit, dan sihir: dengan menanamkan pokok ini di empat penjuru rumah. 

Menakutkan ular-ular dan binatang-binatang bisa: 
dengan memakai terasnya 
sebagai cincin.

 Mengeluarkan raksa daripada tubuh: bila memakai terasnya Lekat uri (sak: tembuni): Terasnya direndam kira-kira 2 minit, maka diminum 

Budak menangis-nangis: Terasnya diasah dan diberi minum 

Memudah lepas susu anak: Terasnya diasah dengan sedikit garam, dibubuh pada tetek ibu


Bisul:
Terasnya diasah, disapu pada mata bisul...insyallah bisul akan beransur hilang dalam masa yang singkat

Ditakuti hantu:
Terasnya dijadikan cincin dipakai pada jari manis

Kena santau, racun dan bisa dalam tubuh:
Terasnya direndam dalam air kelapa kira-kira 3 minit, diminum.

Digigit ular,lipan atau apa jua binatang berbisa:
Terasnya diasah dan disapu pada tempat yang kena gigit.

Khasiat lain teras gemunggal ialah mengaktifkan Ketajaman gerak hati(Indera Ke-enam),kewibawaan dll . Mengelak dari dipukau,digendam dengan ilmu hitam: Terasnya dijadikan cincin dipakai pada jari tangan Kemuncak kelebihan teras Gemunggal ini ialah sipemakainya akan dikurniakan ketahanan kulit dari ancaman asid dan perkara yang sewaktu dengannya.

Teras Gemunggal / Galih Kelor 
Anugerah Agung Gred 'A'

Teras Gemunggal merupakan Teras Kayu BerEnergi adalah terdiri dari sejenis kayu yang secara kudrati mengandungi 'DAYA KEKUATAN ENERGI" atau Potensi Supernatural  dan bukan hasil dari pengisian oleh manusia. Semata-mata ciptaan Allah SWT.
Kekuatan, daya, potensi dan energi kayu-kayu tersebut perlu diketahui, dicermati untuk dapat dipergunakan sebagai kelengkapan manusia dalam kehidupan sehari-hari agar manusia rahayu dalam melaksanakan kehidupan serta mengembangkan kehidupan.
Pancaran energi kayu tersebut dapat dipelajari dan diketahui dengan berbagai cara . Pengetahuan tentang kayu berenergi ini sudah terkenal sejak zaman dahulu lagi. Ianya boleh digunakan untuk membuat rawatan bagi pelbagai penyembuhan, pemagaran, benteng diri, pelarisan, pengasihan dan banyak lagi kelebihan.  
Fahami Hakikat Pemakaian Batu Cincin dan Permata
Sebagai seorang muslim kita mesti meletakkan 100% pergantungan kita kepada Allah  SWT. Tidak ada sesuatu pun yang dapat mendatangkan kebaikan kecuali dengan izin Allah dan tiada suatupun yang dapat membawa mudharat melainkan dengan izin Allah jua. Pemakaian dan penggunaan batu ataupun apa saja benda-benda yang mempunyai kelebihan padanya (dengan izin Allah) adalah tidak salah, akan tetapi mestilah benar-benar/ sungguh difahami dan yakin akan hakikat penggunaan / pemakaiannya.
Pemakaian dan penggunaan batu hanyalah salah satu cara/ usaha untuk mencapai tujuan masing-masing. Sama juga dengan penggunaan ubat (ubat dari hospital atau ubat tradisional dari akar-akar kayu) apabila kita mengalami sakit kepala atau sakit-sakit lain. Kita hanya berusaha dengan kelebihan/ sifat yang ada pada ubat tersebut untuk menghilangkan sakit tetapi kuasa untuk meyembuhkan adalah dalam kekuasaan Allah, jika Allah mahu nescaya sembuhlah kita dari sakit dan begitulah juga sebaliknya.
Batu atau kayu atau apa-apa saja benda yang istimewa adalah anugerah Allah yang sememangnya tidak sia-sia penciptaannya. Seperti garam yang bersifat masin, begitulah juga batu-batu yang istimewa ini bersifat dengan sifat yang wujud padanya  masing-masing.  Hanya orang yang tahu (berilmu) sahaja yang dapat mengambil manafaat daripadanya. Silalah fahami bahawa Batu-batu tersebut tidak mempunyai kuasa. Batu-batu tersebut hanyalah mempunyai kelebihan/ keistimewaan dengan sifat yang ada padanya tetapi kuasa mutlak adalah ditangan Allah. Jadi janganlah lari daripada penggantungan kita sepenuhnya kepada Allah jua. Semoga anda semua mendapat kefahaman yang sungguh tentang hakikat pemakaian batu permata dan beroleh kejayaan dalam cita-cita serta tujuan anda selagi anda tetap diatas jalan Allah. Amin 
Teras Gemunggal / Gemunggar / Ramunggar / Ramunggai / Munggai / Kelor / Kelo / Kilo (Moringa Oleifera)
Nama sains bagi merunggai ialah Moringa Oleifera dan sinonim dengan Moringa Ptergyosperma.Merunggai juga dikenali dengan nama gemunggal,ramunggai, rembugai, lembugai, pemanggai dan kacang kelur. Pokok ini berasal dari India dan sekarang banyak ditanam di pelbagai kawasan tropika dan subtropika, terutama di Asia  disamping benua Amerika seperti Florida di Amerika Syarikat, Mexico, Peru, Paraguay, Brazil, Venezuela, Hindi Barat, Kepulauan Turki dan Caicos.
Merunggai mempunyai pelbagai kegunaan sebagai ubat tradisional. Daun merunggai dikatakan boleh mengubati buah dada yang bengkak, terutama dikalangan ibu yang baru bersalin. Ia diubati dengan cara  menyapu daun yang ditumbuk lumat pada bahagian yang bengkak. Bagi memulihkan badan ibu, akarnya ditumbuk dan disapu pada perut ibu yang baru bersalin sebagai bebat. Makanan daripada daun merunggai dan buah merunggai boleh bertindak sebagai pelawas sembelit. Daun dan akar juga boleh digunakan untuk mengubati penyakit sifilis dan busung darah. Manakala daunnya dimakan untuk mengubati penyakit gonorea.
Dalam perubatan India, akar merunggai digunakan sebagai ubat sapu pada bengkak atau bisul yang dalam. Daunnya pula dijadikan penawar gigitan anjing, muntah-muntah, dan mengurangkan aliran susu ibu. Di Jawa, akar merunggai digunakan untuk mengubati rasa kebas, penyakit beri-beri, dan pelbagai penyakit kulit. Batang pokok yang luka  mengeluarkan sejenis gam yang berguna sebagai ubat di India dan Jawa.Orang India menggunakan gam ini untuk mengubati kelenjar yang bengkak. Orang Jawa pula menggunakan gam ini bagi mengubati sakit usus.
Di kawasan Amerika Tengah, terutamanya di Curacao, akar merunggai sepanjang 15 cm diambil, dicuci bersih dan cecair di dalam akarnya itu dihisap; cecair ini didapati boleh menjadi penawar selesema. Di Guetamala, kulit dan akar yang dihancurkan dijadikan ubat sapu, bijinya dibancuh seperti teh dan diminum untuk melegakan demam panas dan juga pelawas buang air besar. Di Nicaragua danEl Salvador  , akar yang kering digunakan sebagai penawar untuk mengubati penyakit malaria  dan masalah buah pinggang. Orang Puerto Rico memakan daun merunggai sebagai pelawas buang air besar. Di Pulau Caicos, air rebusan bunga diminum sebagai penawar batuk.
Di Bahamas, air rebusan bunga merunggai ini dicampur dengan limau nipis sebelum diminum untuk tujuan yang sama. Orang Aruba menghancurkan biji merunggai dan menyapunya pada bahagian badan yang ada ketuat untuk mernghilangkan ketuat itu. Di Venezuela, air rebusan biji dan daun merunggai diminum sebagai julap dan untuk mengeluarkan cacing yang ada di dalam perut dan usus.Orang Bahamas dan Jamaica merendam kulit merunggai di dalam alkohol dan menggunakannya sebagai ubat sapu bagi melegakan sakit kepala dan sakit-sakit badan. Orang Curacao merendam akar yang telah dihancurkan di dalam rum dan digunakan sebagai ubat sapu bagi menyembuhkan sakit otot jenis reumatisme.
Pokok Gemunggar/Gemunggal ( istilah Pantai Timur; asal perkataan India ) atau Kilo/Kelo/Kelor ( istilah yang lebih dominan di alam Melayu ) merupakan sejenis pokok yang tidak asing lagi bagi masyarakat di nusantara ( Pattani, Malaysia & Indonesia ). Dikenali juga dengan nama Moltong, Keloro, Kawano, Ongge dan Hau Fo. Ianya banyak di tanam di tepi-tepi rumah atau pondok pengajian dan boleh dijumpai di tepi-tepi jalan terutamanya di kawasan kampung. Daunnya berbentuk bujur telur dengan ukuran kecil-kecil tersusun majmuk dalam satu tangkai. Kelor berbunga sepanjang tahun dengan aroma  semerbak, berwarna putih kekuningan dengan tudung pelepah bunganya berwarna hijau. Pucuknya yang masih muda digoreng bersama telur, manakala buahnya (i.e., berbentuk tiga/empat segi panjang) biasa dimasak kari. Batang kayunya getas (mudah patah). Ia asalnya sejenis pokok yang lembut dan tidak berteras.
Teras Gemunggar / Gemunggal atau Teras Kilo  / Kelo / Kelor merupakan salah satu daripada jenis teras terpilih yang amat masyhur dengan keberhajatan masyarakat nusantara terhadapnya. Di Indonesia, Teras Gemunggal juga di kenali sebagai Gheli Maronggi ( Madura ) dan Galih Kelor ( Jawa ). Umumnya, terdapat 3 jenis Teras Gemunggal/Kelor berdasarkan asal tempat pokok Gemunggal / Kelor di tanam atau dijumpai, iaitu:
  Gemunggar / Kelor Kampung : Urat-uratnya yang sangat indah seakan urat tangan manusia. Keratan rentas gelang uratnya bersambungan tidak putus dan halus seratnya. Ianya berwarna koko -coklat jika yang masih muda, dan kehitaman jika sudah tua. Warnanya juga akan berubah daripada koko-coklat kepada warna coklat-kemerahan dan seterusnya menjadi kehitaman sekiranya sentiasa digunapakai seperti dalam bentuk cincin, gelang tangan dan tasbih untuk berzikir. Jika direndam dalam air, herba daripada terasnya akan menyebabkan warna air berubah menjadi seperti warna air teh. Sekiranya direndam dalam tempoh yang lebih lama lagi, maka air tersebut akan berubah menjadi lebih pekat serta kelihatan seperti kebiru-hijauan. Air asahan akar pokoknya sedikit pedas dan hawa-hawa panas. Umumnya, jenis ini timbul jika direndam dalam air .
  Gemunggar / Kelor Bukit : Susunan lapisan uratnya sederhana halus (warna koko/coklat) dan terdapat urat bercecuruk kasar (warna kelabu/putih). Kayunya hampir sama dengan Kayu Kokka yang tua. Air rendamannya tidak berwarna. Daun pokoknya lebih besar daripada jenis yang kampung. Umumnya jenis ini tenggelam jika direndam dalam air. Kayunya sangat keras dan liat. Terdapat juga Teras Gemunggar/Kelor Bukit yang uratnya seperti jenis yang kampung.
  Gemunggar / Kelor Pulau : Keratan rentas gelang uratnya terdapat putus-putus, halus serat dan uratnya serta berwarna putih / cerah dan kemerahan muda/tua. Terasnya lebih ringan. Air rendamannya tidak berwarna. Umumnya, timbul jika direndam dalam air. Petua orang  tua-tua menyebut “ Pokok ubat yang tumbuh di pulau kecil dikelilingi air laut adalah lebih berkhasiat daripada yang tumbuh di daratan luas ”
Jika dibelah dengan parang/kapak, biasanya Teras Gemunggar / Kilo akan pecah dan serpih dengan tidak menentu, kerana uratnya yang berselirat dan berpusar tanpa ada satu pola  yang tetap, walaupun hanya sepotong terasnya yang kecil. Gergaji paling sesuai digunakan jika ingin memotong Teras Gemunggar / Kilo . Ianya juga tidak sesuai dibentuk dengan mengisit menggunakan parang. Ketiga-tiga jenis Teras Gemunggar / Kelor berbeza dari segi urat, serat, berat, warna dan kekerasannya; secara umumnya.

Kelebihan Teras Gemunggal Menurut Kitab Ensiklopedia Herba-Herba
Dalam Kitab Ensiklopedia Herba-Herba Sekeliling Kita  susunan ‘AQ HA.S, pada mukasurat 100 dinukilkan:
Gemunggai: Remunggai, Kelor
Sejenis pokok besar berdaun kembar halus, dimana pucuknya enak disayur, berkhasiat:
  Menawarkan racun dalam makanan: sebelum makan atau minum, lalukan terasnya ke atas makanan atau minuman.
  Menjauhkan dari terkena hikmat sihir: terasnya dipakai menjadi permata cincin yang bersentuh dengan kulit.
  Menjauhkan rumah dari gangguan hantu yang membawa penyakit, dan sihir: dengan menanamkan pokok ini di empat penjuru rumah.
  Menakutkan ular-ular dan binatang-binatang bisa: dengan memakai terasnya sebagai cincin.
  Mengeluarkan raksa daripada tubuh: bila memakai terasnya.
  Sakit mata:daunnya 3 ranting  kecil dilumat diandunkan dengan 1 gelas air dan heningkan; ditapis dan dititikkan ke dalam mata.
  Rabun ayam: daunnya 3 ranting kecil dilumat, dituangkan 1 mangkuk air masak dan ditapis; kemudian diandunkan dengan madu 3 sudu, diminum sebelum tidur.
  Sakit kuning: daunnya 7 ranting kecil dilumat dan dimasukkan 1 gelas air kelapa; ditapis dan diadunkan dengan 7 sudu madu, diminum 3 kali  sehari.

  Sengal tulang: daunnya 3 ranting kecil dilumatkan bersama ½ sudu kapur makan, dibuat gosok.
  Alergi (alahan): daunnya 3 ranting kecil, bawang merah 1 ulas, biji adas dan akar mempelas direbus dengan 2 gelas air sehingga tinggal lagi separuh dan ditapis, diminum 2 kali sehari 1 mangkuk kecil.
  Memusnah cacing: daunnya 3 ranting kecil, daun lada 1 ranting kecil dan 3 batang Dukung Anak direbus dengan 2 gelas sehingga tinggal lagi separuh dan ditapis, diminum sebelum tidur.
  Luka  bernanah: daunnya 7 ranting kecil dilumatkan ditempel.

  Sukar membuang air kecil: daunnya 3 ranting kecil dilumat dan diperah dicampur dengan perahan air mentimun atau lobak Merah, sama banyak antara  ketiga; diadun dan dicampur 1 gelas air dan ditapis; diminum 3 kali sehari.
  Menjauhkan dari kecurian: bila meletakkan terasnya dalam rumah atau dalam kenderaan, insya Allah .

  Sengal tulang: daun mudanya diremuk dicampur kapur makan, digosokkan.
  Bengkak: daun mudanya diremuk dan ditempelkan ditempat sakit.
  Mengurangi rasa sakit: Untuk keduanya- daun mudanya diremuk dan ditempelkan di tempat sakit. Juga kulitnya diremuk dan dicampur sedikit kapur makan, ditempelkan.
  Pitam, pengsan (Epilepsi): akarnya diasah dibuat basuh kepala.
  Busung (Odeem): akarnya dan kulit serta akar pepaya dilumat dicomor.
  Beri-beri:akarnya direbusdan diminum.
  Kencing Bernanah (Gonorrhoea): akar dan daunnya direbusdan diminum setiap 3 jam sekali.
  Kurap: daunnya digosokkan dengan kapur.
  Lekat uri (sak : tembuni): Terasnya direndam kira-kira 2 minit, maka diminum.

  Budak menangis-nangis: Terasnya diasah dan diberi minum.
  Memudah lepas susu anak: Terasnya diasah dengan sedikit garam, dibubuh pada tetek ibu.
  Bisul: Terasnya diasah, dicomor pada mata  bisul.

  Ditakuti hantu: Terasnya dijadikan cincin dipakai pada jari manis.
  Kena santau, racun dan bisa dalam tubuh: Terasnya direndam dalam air kelapa kira-kira 3 minit, diminum.
  Digigit ular,lipan: Terasnya diasah dan dicomor pada tempat yang kena gigit.

Khasiat / Kelebihan Teras Gemunggal / Galih Kelor Anugerah Agung Gred 'A'
Menurut Pemilik Teras Gemunggal Anugerah Agung, Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D menyatakan tentang Teras Gemunggal ini sukar sekali untuk diperolehi apatah lagi untuk dimiliki. Saya bersyukur kepada Allah apabila memiliki teras kayu yang saya sifatkan begitu berguna sekali dan menyimpan seribu satu misteri.Pelbagai gelaran yang diberikan oleh orang  ramai yang mengetahui tentang keistimewaan teras ini antaranya Batu Cincin Kebal dll.Khazanah Alam kurniaan Allah ini dikatakan amat berguna dalam pelbagai keadaan. 
Dalam Kidung Sunan Kalijaga & Penelitian Ilmiah
Dalam sebuah kidungnya, Sunan Kalijaga menyebut “kayu bertuah” dengan istilah kayu aeng . Sakèhing wisa tawa/Sato  galak tutut/Kayu aèng lemah sangar……Yang ertinya : Segenap racun menjadi tawar/Binatang buas menjadi jinak/Pohon ajaib, tanah angker …. dst.. Ertinya, keberadaan energi (positif / negatif) pada kayu-kayu tertentu juga diyakini berdasarkan pandangan mata batin orang-orang yang memiliki indera keenam.
HASIL PENELITIAN tahun 1987-1989 di Fakulti MIPA UGM (Universiti Gajah Mada) oleh drh. Oentoro dkk, dengan Chronometer menunjukkan energi yang terdapat pada “Kayu Bertuah”, besarnya dua kali ganda  dibanding energi Tosan Aji atau Pusaka. Jika energi pusaka pada level 50, energi kayu “bertuah” mencapai level 100.
  Ketika masih hidup, kayu “bertuah” mengandung zat netrogenium sangat tinggi dan memiliki kekuatan pemancar. Misalnya, Anda  ingin selamat dari kejahatan, maka kayu tersebut menjadi pemancar dari niat Anda.
  Kayu memancarkan energi (nur / cahaya). Cahaya memiliki frekuensi sangat tinggi dan gelombang molekul ion yang jika dipicu dengan doa, frekuensinya menjadi lebih kuat dan menimbulkan aura . Cahaya rumusnya 328 tahun suara sehingga logik manusia tidak dapat menjangkau.
  Kerana itu, walau secara alami kayu “bertuah” sudah memiliki energi, seseorang yang menggunakannya sebagai sarana penyembuhan, jaga diri, membangkitkan energi batin, disarankan tetap memperkuat keyakinannya.
Antara  khasiat Teras Gemunggal Anugerah Agung :
  Kelebihan Teras Gemunggal memiliki khasiat semulajadi diantaranya kebal senjata,asid,benteng diri,penawar racun, penawar bagi gigitan serangga berbisa seperti ular, lipan, dan lain-lain. Selain ini teras gemunggal ini dikatakan mempunyai kuasa spiritual atau Aura yang mampu menghalang pemiliknya terkena sihir atau niat jahat seseorang kepada si pemakai dengan keizinan Allah 

  Teras Gemunggal boleh disimpan di dalam rumah sebagai pendinding daripada dimasuki pencuri, perompak, penyamun atau sesiapa sahaja bertujuan datang ke rumah dengan niat jahat.
  Kehebatan Teras Gemunggal ini dikatakan menjadi rebutan para datin-datin yang bimbang suami akan bermain kayu tiga. Ianya didakwa selain boleh menghalang ilmu hitam atau sihir terkena pada kita , malah ianya dapat menambahkan kasih sayang suami terhadap isteri.
  Kehebatan kayu gemunggal ini bukan sahaja menjadi buruan kaum lelaki tetapi kaum wanita pun turut mencarinya. Ini disebabkan oleh kelebihan semulajadi kayu tersebut yang dapat membantu wanita bagi melembutkan hati lelaki. Khasiat kayu gemunggal ini baik untuk anak dara dan yang belum kahwin.
  Bagi kalangan isteri pula , ianya amat berguna sekali bagi menyejukkan hati suami. Lebih-lebih lagi sekiranya anda merupakan isteri kedua, ketiga, keempat.
  Teras Gemunggal itu apabila dipakai pada tubuh badan seseorang mampu menjadi kebal dalam sekelip mata  dan boleh mengelak daripada dikesan pihak musuh (sesuai untuk polis, tentera, pengawal keselamatan dan sesiapa sahaja yang memerlukan)
  Teras Gemunggal sekiranya dipakai ketika orang hendak menyusahkan kita, insya Allah mereka tidak akan terdaya.
  Teras Gemunggal sememangnya telah menjadi rebutan kalangan pengamal perubatan, bomoh-bomoh serta guru silat,ahli korporat dll sejak dahulu lagi disebabkan ianya memiliki berbagai-bagai keistimewaan tersendiri.
  Diguna oleh ramai kalangan VIP terutama Dato-Dato yang mementingkan keselamatan diri.Ini kerana Kayu Gemunggal yang dibuat dalam bentuk permata cincin mempunyai ciri-ciri semulajadi kekebalan bagi sesiapa yang memakainya.
  Menawarkan racun dalam makanan: sebelum makan atau minum, lalukan terasnya ke atas makanan atau minuman.
  Menjauhkan dari terkena hikmat sihir: terasnya dipakai menjadi permata cincin yang bersentuh dengan kulit.
  Menjauhkan rumah dari gangguan hantu yang membawa penyakit, dan sihir: dengan menanamkan pokok ini di empat penjuru rumah.
  Menakutkan ular-ular dan binatang-binatang bisa: dengan memakai terasnya sebagai cincin.
  Mengeluarkan raksa daripada tubuh: bila memakai terasnya.
  Lekat uri (sak: tembuni): Terasnya direndam kira-kira 2 minit, maka diminum.
  Budak menangis-nangis: Terasnya diasah dan diberi minum.
  Memudah lepas susu anak: Terasnya diasah dengan sedikit garam, dibubuh pada tetek ibu
  Bisul: Terasnya diasah, dicomor pada mata bisul.
  Ditakuti hantu: Terasnya dijadikan cincin dipakai pada jari manis.
  Kena santau, racun dan bisa dalam tubuh: Terasnya direndam dalam air kelapa kira-kira 3 minit, diminum.
  Digigit ular, lipan: Terasnya diasah dan dicomor pada tempat yang  kena gigit.

  Khasiat lain teras gemunggal ialah mengaktifkan ketajaman gerak hati (Indera Ke-enam), kewibawaan dll.
  Kemuncak kelebihan teras Gemunggal ini ialah sipemakainya akan dikurniakan ketahanan kulit dari ancaman asid dan perkara yang sewaktu dengannya.
  Perkara ini boleh diuji sendiri oleh sesiapa juga dengan mengambil sebotol asid dan cuba mencelupkan jari anda  ke dalam asid tersebut. Tetapi mestilah memakai Teras Gemunggal tersebut terlebih dahulu. Awas, jika anda tidak memakai Teras Gemunggal tersebut, jari anda mungkin akan hancur!
Sesungguhnya Allah  SWT jualah yang Maha Berkuasa atas segalanya.
Menurut segala perintah dan meninggalkan segala laranganNya serta sentiasa mengingati Allah SWT dan mohon kepadaNya adalah penting dalam memperoleh keselamatan serta kesejahteraan di dunia dan akhirat.Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kita sendiri.

Encik Zulkipli sedang mengenggam menggunakan tangan kanan Teras Gemunggal Anugerah Agung 


Encik Zulkipli sedang mencelup jarinya ke dalam Asid dalam beberapa minit


Syukur Alhamdulillah jari Encik Zulkipli tidak mengalami sebarang kecederaan(dengan keizinanAllah )


Kelihatan Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred "A" dalam lipatan jari tangan Encik Zulkipli Assalammualaikum,

Nama saya Zulkipli Bin Ismail berasal dari Miri Sarawak, seorang penjawat penyelia di sektor swasta. Saya amat berminat dengan barangan yang mempunyai unsur mistik. Tujuan saya menulis testimoni ringkas ini adalah untuk memberitahu anda semua tentang Teras Gemunggal/Galih Kelor Anugerah Agung Gred A (Raja  Sekelian Teras Kayu) yang saya beli dari Anugerah Agung hasil dari di perkenal kan oleh pengasas Anugerah Agung itu sendiri Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D.

Kayu Teras Gemunggal ini amat sukar untuk dicari lebih-lebih lagi orang yang minat untuk mendapatkannya kerana kepelbagaian khasiat yang terdapat dari ciptaan Allah SWT yang amat besar gunanya ini. Kita dapat mengetahui sedikit sebanyak dari rujukan-rujukan di internet atau dari orang yang mengetahuinya. Saya di perkenalkan dengan kayu teras Gemunggal ini oleh Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D, beliaulah yang memberitahu akan kehebatan serta ketulenan dan keaslian khasiat apabila memiliki kayu teras Gemunggal tersebut. Anda boleh merujuk kepada website  beliau untuk keterangan lanjut di madinatulasrar.blogspot.com kerana di situ terdapat penjelasan akan khasiat kayu teras tersebut.

Ingin saya kongsi di sini apabila menerima kayu teras tersebut untuk kali pertama saya berasa satu keadaan pelik iaitu tiba-tiba pergerakan tubuh badan saya terhenti seketika lebih kurang 10 minit. Apabila tersedar saya merasakan pergerakan anggota badan saya terasa agak lambat dan berat. Saya terus menelefon Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D untuk bertanyakan tentang keadaan tersebut lantas beliau memberitahu akan reaksi tersebut adalah normal disebabkan kayu teras tersebut mempunyai Daya Kekuatan Energi yang bertindak untuk meneutral energi tubuh badan kita dari energi yang negatif kepada positif. Ini adalah kerana sifat kayu teras tersebut yang mempunyai pancaran energi yang alami.

Perkara kedua setelah disarankan oleh Dr.Rizal untuk merendamkan kayu Teras Gemunggal kedalam bekas yang berisi air selama 3 minit sahaja dan diiringi dengan ucapan bismillah dan selawat keatas Nabi Muhammad SAW lalu diminum air tersebut dengan tidak sampai beberapa seketika badan serta fikiran saya berasa ringan dan tenang. Pergerakan anggota badan berasa ringan dan boleh bergerak seperti biasa.

Dr.Rizal menyarankan saya untuk membeli sebotol ASID untuk mencuba ketulenan kayu teras Gemunggal yang asli dari Anugerah Agung ini, Saya tidak teragak-agak berbekalkan dengan berserah kepada Allah SWT berserta dengan tunjuk ajar dari Dr.Rizal saya berjaya melakukan demonstrasi sambil disaksikan oleh ibu saya sendiri dan perbualan dari telefon dengan Dr.Rizal itu sendiri dengan merendamkan jari saya kedalam balang yang berisi asid dalam lebih kurang 10 minit, saya percaya yang kayu keras Gemunggal yang saya beli itu adalah asli kerana ianya memang bersifat kebal asid. Alhamdulillah dapat juga saya meminta ibu saya mengambil beberapa keping gambar untuk saya kongsikan bersama.

Jadi banyak lagi kehebatan yang dapat di peroleh dari memiliki kayu teras Gemunggal dan yang belum saya terokai. Apa yang saya tau sekarang ini memiliki kayu teras Gemunggal ini adalah seperti kita memiliki First Aid box di rumah dan ianya dapat manfaatkan kita dan seisi keluarga. Jadi saya syorkan anda untuk memiliki kayu teras Gemunggal ini dan dapat kan yang asli di Anugerah Agung kerana barangan sebegini memang amat sukar kita perolehi.

"Pelik Tapi Benar"

Yang Benar,

Zulkipli Bin Ismail
Miri ,Sarawak
012-8044784

"Kayu Teras Gemunggal Anugerah Agung memang Best  dan Ajaib"

Jangan Percaya Lagi , Tetapi Lihatlah Testimoni Kami Dahulu


Pengakuan Ikhlas Encik Haidil Bin Ali:
Syukur Alhamdulillah saya  telah mencuba dan mengetahui keAslian teras gemunggal Anugerah Agung bila tangan dan jari disiram dengan asid tidak memberi kesan kepada tangan ataupun kulit saya bila mengenggam teras gemunggal.asid seperti air bila disiram ditangan.., ternyata keAslian teras gemunggal Anugerah Agung.., syukur Alhamdulillah.(Encik Haidil Bin Ali boleh dihubungi: 0128570857)

Foto  diatas adalah Encik Haidil dari Sibu Sarawak sedang melakukan pengujian keaslian Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred "A" menggunakan Asid/Cuka Getah dan Foto serta testimonial/pengakuan adalah hak milik Pusat Rawatan Madinatul Asrar.
Ini Bukannya Gambar "Super Impose" Tetapi Realiti Pengujian Keaslian Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred 'A'
Pengujian keaslian Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred A oleh Encik Mohamad Eskandar menggunakan asid / cuka getah (13/07/2010)


Encik Mohamad Eskandar sanggup datang dari Jauh 7 jam perjalanan semata-mata untuk mendapatkan Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred A


Encik Mohamad Eskandar hendak memulakan pengujian keaslian Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred A menggunakan asid/cuka getah 

Encik Mohamad Eskandar sedang melakukan pengujian keaslian Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred A dengan mencelup jarinya selama 5-10 minit dalam asid/cuka getah

Foto  Teras Gemunggal Anugerah Agung Gred A dimasukkan dalam air untuk menguji keasliannya,Teras gemunggal Anugerah Agung tenggelam dalam air (Gred A)

Pengakuan/Testimonial  Mohamad Eskandar (13/07/2010)
Nama Saya  Mohamad Eskandar Bin Edrus berasal dari Sarikei,Sarawak.Saya bekerja sebagai pengawal keselamatan di TM Sarikei. Tujuan saya membuat testimoni ini ialah untuk anda semua tentang Teras Gemunggal/Galih Kelor Anugerah Agung Gred A yang saya dapat dari Pengasas Anugerah Agung iaitu Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D.

Dr.Rizal menyarankan kepada saya untuk membeli Asid sebagai mencuba ketulenan kayu teras gemunggal.Dengan izin Allah  SWT serta tunjuk ajar Dr.Rizal saya Berjaya melakukan demonstrasi dengan merendam jari saya ke dalam Asid untuk 5-10 minit. Syukur Alhamdulillah dengan izin Allah SWT jari saya tidak cedera bererti Kayu Teras Gemunggal Anugerah Agung ini memang tulen/asli. Jadi banyak lagi kehebatan Teras Gemunggal Anugerah Agung yang asli ini dan jangan was-was untuk mendapatkan yang tulen/asli daripada Dr.Rizal.

Handphone:0135783468


AMARAN KERAS:
JANGAN DIBUAT MAINAN PENGUJIAN DENGAN ASID,KERANA IA BOLEH MENGAKIBATKAN KECEDERAAN PARAH,MENGAKIBATKAN ANGGOTA BADAN ANDA HANCUR, PENGETESAN ASID KEPADA PEMILIK TERAS GEMUNGGAL ANUGERAH AGUNG GRED “A” BUKAN BERTUJUAN PERTUNJUKAN / KESOMBONGAN AKAN TETAPI UNTUK PEMBUKTIAN KEASLIAN TERAS GEMUNGGAL ANUGERAH AGUNG GRED “A”, TANPA TRICK / SILAP MATA, PENGUJIAN BENAR-BENAR MENGGUNAKAN ASID / CUKA GETAH YANG JIKA TERKENA KULIT / TUBUH BOLEH MENGAKIBATKAN MELECUR TERUK / CEDERA PARAH, PIHAK KAMI AKAN MELAKUKAN 2 JENIS PENGUJIAN, (1) PENGUJIAN TEST ASID DENGAN MEMEGANG TERAS GEMUNGGAL ANUGERAH AGUNG, DAN (2) PENGUJIAN ASID TANPA MEMEGANG TERAS GEMUNGGAL, YANG NO.(2) INI ATAS KERELAAN DAN KESEDIAAN PIHAK YANG DIUJI TANPA PAKSAAN DENGAN TANPA MEMEGANG TERAS GEMUNGGAL ANUGERAH AGUNG, RISIKO TANGGUNG SENDIRI!!!
BAHAYA ASID / CUKA GETAH
Dibawah ini beberapa artikel dari majalah dan berita akibat kesan/akibat penyalahgunaan asid/cuka getah yang boleh mengakibatkan cedera parah/cacat seumur hidup!!!
SEKS DITOLAK : ISTERI DISIMBAH ASID / CUKA GETAH

KUANTAN, 8 April - Seorang peneroka yang berang selepas isterinya menolak melakukan hubungan kelamin, bertindak menyimbah cuka getah ke muka dan tubuh isterinya itu.
Dalam kejadian 2 pagi semalam, lelaki berusia 47 tahun itu dikatakan baru sahaja pulang ke rumah selepas dipercayai keluar bermain judi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan Supt Zulkifli Taha berkata suspek masuk ke bilik tidur dan mengejut isterinya yang sedang tidur untuk mengadakan hubungan kelamin.
“Wanita berusia 30-an itu bagaimanapun menolak keinginan suaminya kerana dia tidak sihat dan sakit kepala,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.
Beliau berkata suspek tiba-tiba tiba-tiba naik angin lalu terus mengambil cuka getah yang berada dalambaldi  di luar rumah dan menyimbah ke arah badan serta muka isterinya itu.

Zulkifli berkata dua anak mangsa berusia belasan tahun yang turut berada di rumah, segera bergegas mendapatkan ibu mereka untuk memberi bantuan selepas terdengar perkelahian itu.
“Mereka telah memanggil ibu saudara yang juga jiran sebelah rumah untuk membawa mangsa ke klinik kesihatan Bukit Goh sebelum mangsa dikejarkan ke Hospital  Tengku Ampuan Afzan (HTAA),” katanya.
Berikutan kejadian itu, kakak ipar mangsa turut membuat laporan polis di Balai Polis Panching kira-kira pukul 4 pagi semalam.

Suspek yang tidak memiliki sebarang rekod jenayah kemudiannya menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan dan dia kini ditahan untuk siasatan lanjut. “Polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.

Mangsa yang cedera parah di bahagian muka dan tubuh bagaimanapun dilaporkan stabil,” katanya.
Difahamkan, suspek telah berkahwin dengan mangsa sejak 15 tahun lepas, katanya. - Bernama


ISTERI MUDA SIRAMKAN CUKA GETAH KE WAJAH SUAMI SAAT TERTIDUR

Jambi (ANTARA News) - Seorang suami di Kabupaten Muarojambi bernama Ambri (25), mengalami luka  bakar pada bagian wajah dan tubuh akibat siraman cuka getah secara sengaja oleh istri mudanya saat sedang tertidur di dalam kamar.

Kejadian yang dialami suami naas tersebut dilakukan Yuliana (27), istri muda korban pada Senin (29/9), dan kini tersangkanya ditahan di kantor polisi setempat, kata  Kapolsek Sekernan, AKP Burham, di Muarojambi, Jumat (3/10).

Korban dalam perawatan intensif di rumah sakit umum setempat, dan kondisinya masih lemah karena luka bakar bagian wajah dan badan akibat cuka getah.

Hasil pemeriksaan polisi, tersangka Yuliana nekad melakukan aksinya karena merasa sangat kesal pada suaminya yang tidak pernah mau mencari kerja, hanya mengandalkan istri dalam mencari nafkah.

Kemudian selain itu selama tiga bulan terakhir, korban juga tidak pernah memberikan nafkah untuk hidup kepada keluarga baik pada istri dan kedua anaknya.

Sejak menikah lima tahun lalu dan memiliki anak dua orang , korban beberapa bulan tidak juga mendapatkan kerjaan tetap sehingga hanya di rumah, sedangkan istri bekerja menderes getah karet untuk dijual.

Puncak kekesalan pelaku dilampiaskannya pada saat korban sedang tertidur dan langsung disiram cuka getah ke bagian wajah dan badan korban.

Berdasarkan keterangan pelaku dihadapan polisi yang memeriksanya, mengatakan, sang suami selama ini juga sering melakukan kekerasan dalam rumah tangga terhadap istri dan anak.

Korban Ambri juga pernah dihukum hakim  selama enam bulan penjara karena terbukti telah melakukan kekerasan dalam rumah tangga terhadap anaknya.

Sedangkan pelaku Yuliana kini ditahan dan dikenakan pasal 351 ayat 2 KUHP tentang penganiayaan yang mengakibatkan korban luka parah.(*)


DIROGOL DAN DISIMBAH CUKA GETAH(ASID) OLEH BAPA TIRI

GUA MUSANG : Sudah jatuh ditimpa tangga. Remaja perempuan berusia 16 tahun ini bukan sahaja dirogol oleh bapa tirinya tetapi turut disimbah dengan cuka getah pada Ogos tahun lalu.
Lihat gambar diatas, mukanya melecur teruk dan terpaksa menanggung penderitaan ini seumur hidup.
“Kejadian itu amat pedih apatah lagi memberi penderitaan seumur hidup. Saya  berharap boleh pulih seperti biasa. Saya baru saja selesai pembedahan mata kanan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kota Bharu, bulan lalu.

“Mata  sebelah kiri masih boleh melihat tetapi samar dan perlu bantuan ahli keluarga sekiranya ingin berjalan di luar rumah,” katanya ketika ditemui di rumah neneknya di sini.
“Saya terpaksa menumpukan terhadap rawatan pemulihan termasuk pembedahan plastik pada hidung dan telinga kanan.

“Saya bersyukur kerana setiap hari diberi semangat dan galakan oleh ibu dan nenek yang  mengajar supaya menerima hakikat bahawa saya kini cacat,” katanya. Bapa tirinya mati akibat bunuh diri.
Kayu Teras Gemunggal Anugerah Agung Memang Best dan Ajaib
Menurut Pemilik Teras Gemunggal Anugerah Agung, Dr.Mohamad Rizal Bin Rosdi Ph.D menyatakan tentang Teras Gemunggal ini sukar sekali untuk diperolehi apatah lagi untuk dimiliki. Saya bersyukur kepada Allah  apabila memiliki teras kayu yang saya sifatkan begitu berguna sekali dan menyimpan seribu satu misteri.Pelbagai gelaran yang diberikan oleh orang ramai yang mengetahui tentang keistimewaan teras ini antaranya Batu Cincin Kebal dll.Khazanah Alam kurniaan Allah ini dikatakan amat berguna dalam pelbagai keadaan.


No comments:

Post a Comment